Зчеплення Yamaha YBR250

Nik

Интересующийся мото
Имя
Nik
Мото
Yamaha YBR250
Вітаю! Прошу поради. Придбав Yamaha YBR250, після того як проїхав 1000 км - замінив мастило (MOTUL 5100 10w-40) - почало ковзати зчеплення. Вирішив розібратись з проблемою - виявив, що незважаючи на те що передачі перемикались ідеально - у налаштуваннях був відсутній вільний хід (був преднатяг), по факту трос був підтягнутий і його початкове положення закріпленим тросом було із мітки на картері (це та мітка по якій згідно мануалу необхідно виставляти вільний хід регулювальним бовтом на корзині зчеплення). Фрикційні диски стояли нові (перевірив товщину згідно мануалу), але не вистачало ходу ручки зчеплення, якщо налаштувати згідно мануалу поворот вертикального штоку із знятим тросом до мітки на картері/блоку двигуна. Прижимні пружини по висоті майже як нові.
Встановив всі нові фрикційні диски, всі нові металеві диски, новий вертикальний поворотний шток, нову пружину поворотного штоку, новий горизонтальний регулювальний шток, нову кульку, новий трос - а проблема залишилась та сама, точніше декілька тих самих проблем.
1. Довжини старого тросу і нового однакові - їх не вистачає, щоб в закріпленому стані не зрушити повортний шток із початкового положення, тобто коли при повінстю зімкнутому богудені зачіплюю трос - то шток в такому положенні вже трохи провернутий.
2. Якщо виставляю вільний хід згідно інструкції - стрілка на штоці - попадає на мітку на картері - у мене по факту виходить що це 1 повний оберт назад після контакту із кулькою - то з такого положення при натиснені на ручку зчеплення диски не розмикаються плюс ручка зчеплення до кінця не вертається - необхідно трохи рукою довести після вижима у початкове положення.
3. Навіть якщо я повністю прибираю вільний хід - шток торкнувся кульки - то з цього положення всерівно не вистачає ходу, щоб розімкнути диски. А коли я регулюванням на тросові в натягнутому стані зміщюю початкове положення поворотного штоку - в район мітки, тобто роблю преднатяг, так само як і до моменту коли я замінив деталі - тоді диски нормально розмикаються і ручка зчеплення нормально вертається в своє початкове положення після вижиму.
Можливо хто підскаже в чому можлива причина або поділиться досвідом роботи вижиму зчеплення свого мотоцикла.

Tsoy

Тру байкер
Имя
Сергей
Мото
Yamaha JOG, Yamaha YBR 250
Ого!

Столько букв потратил.

Витаю в ВайБиэРклюбе :))

Ничо не понятно, но очень интересно. Ты мопед новым купил или БУ? Как-то ж то тебя оно работало? Значит надо смотреть што изменилось.
Я лично на 250ке никогда в сцепление не лез, не было такой нужды. Только тросик сцепления поменял. У меня щяс трос сцепления от 125ки стоит, все нормально работает. Есть регулировка натяга возле ручки сцепления, и кажется возле мотора (но это не точно).

Цой :))

Nik

Интересующийся мото
Имя
Nik
Мото
Yamaha YBR250
Мотоцикл купляв вживаний, декілька років тому, зв’язку із попереднім власником немає. При купівлі і до моменту, коли почало пробуксовувати, я не звернув увагу, що ручка зчеплення ходила/вижималась з однаковим зусиллям у всьому своєму діапазоні (тобто не було вільного ходу 10-15мм), при тому передачі перемикались відмінно.

Я дійшов такого попереднього висновку: минулий власник з тих чи інших причин замінив фрикційні диски зчеплення, налаштував вільний хід згідно мануалу (регулюванням штоку на зчепленні – це основне налаштування, бо на ручці керма або на тросові під баком – то другорядне), але зчеплення не працює за таких умов (передачі або зовсім не перемикаються або перемикаються з ударом) – бо не вистачає вижиму/розімкнення дисків. І щоб вийти з даної ситуації – він натягує трос регулюванням на кермі – тим самим не тільки прибравши вільний хід, а й зробивши преднатяг – тобто зчеплення постійно піджате. І за таких умов вдалося отримати відмінне перемикання передач… Але ж є розуміння, що при таких налаштуваннях - зчеплення працює на межі розмикання (без мінімального компенсаційного зазору/вільного ходу) – і вистачило цих налаштувань приблизно на 1000+ км, далі - зчеплення почало пробуксовувати.

Я вважав, що причина можлива у поворотному вертикальному штоці, на якому була мінімальна виробітка в місці контакту із горизонтальним шнековим штоком, але замінивши шток і всі інші деталі, які я описував вище, проблема зовсім не змінилась, все залишилось так як і було.

Із самого початку думав, що мастило – підробка, але коли почав розбиратись, то зрозумів, що по якійсь причині не вдається зробити вірне налаштування. Передивився відео в ютуб по Yamaha/Fazer 250 з приводу налаштувань зчеплення, штучний інтелект також вже немає варіантів в чому проблема, звертався до мотомайстра – він також не визначив проблему.

Сверху